Poster for Café René

Det er annen verdenskrig, og Frankrike ligger under den tyske krigsmaktens lett ustø jærnhæl.

I landbyen Nouvion i nord-Frankrike forsøker innbyggerne å leve som best de kan. Kommunistiske og gaulistiske motstandsbevegelser kjemper mot tyskerne og hverandre, mens de tyske soldatene forfølger krigsmaktens mål med varierende grad av hengivenhet. De mest fremadskuende innnser at krigen en dag vil ta slutt, men foreløpig er det ingen ende i sikte.

Det sosiale midtpunktet i Nouvion er Café René. Kafeen og de som jobber der blir stadig viklet inn i nye intriger, som blant annet involverer Den falne Madonna med de store puppene av van Klomp, et gjøkur og noen nedskutte britiske piloter....

Spillestil

Café René er en forviklingskomedie. Vi ønsker ting som går galt, tåpelige planer, idiotiske forkledninger og hårreisende misforståelser. Dersom vi skal lykkes i dette, er det viktig at spillerne befinner seg på samme bølgelengde og bygger opp under hverandres spill. Her er noen tips til hvordan man kan gå fram:
* Spill for å skape interessante forviklinger, ikke for å vinne.
* Gjør ting så innfløkt og komplisert som mulig. En plan blir alltid bedre hvis man kan involvere et par ekstra forkledde løkselgere.
* Spill teatralsk. Hvis du vil snike deg noe sted, se deg omkring med oppsperrede øyne, bruk høye kneløft og store geberder. Skal du fortelle noe hemmelig, legg fingeren dramatisk foran leppene og hvisk så høyt at alle hører det.
* Vær mottakelig for andres signaler og spill med. De mest tåpelige løgner og bortforklaringer fungerer. Alle lar seg lure av forkledninger, uansett hvor latterlige de er (med mindre der er Leclerc som har dem på).
* Hold forviklingene i gang. Hvis du får tak i en viktig plottgjenstand, som Den falne Madonna med de store puppene, sørg for at du mister den eller sender den videre i løpet av den neste halvtimen.

Størstedelen av laiven kommer til å foregå i lokalene til Renés kafé. Samtidig skal det ikke være nødvendig for alle rollene å være på kafeen hele tiden. Vi vil derfor markere et eget "off-stage-område" med teip. Dette kan brukes til å simulere andre steder (soverommene på kafeen, slottet, Gestapos hovedkvarter osv.).

Språk

'Allo 'Allo er en britisk TV-serie. Café René er en norsk laiv. Vi spiller på norsk fordi vi ønsker å spille roller, ikke imitere folk vi har sett på TV. Samtidig er språkforskjeller og -forvirringer en viktig del av humoren.
* Franskmenn snakker tullefransk, med skarre-r, teatralsk uttale og mange innskutte "oui" og "oh la la".
* Tyskere snakker stivt riksmål, gjerne med et og annet "achtung" eller "jawohl" her og der.
* Briter snakker engelsk med utpreget Bertie Wooster-aksent, mye "chaps", "lads" og så videre. Ingen skjønner hva britene sier, og britene forstår bare engelsk.
* Konstabel Crabtree snakker rart.

Forberedelser

Som alle laivfabrikkenlaiver kreves ikke mer enn at du møter opp i tide, og betaler kontant i døra (merk: vi tar ikke kort).

Dersom du vil være garantert å være med, er det lurt å reservere plass på forhånd.

Alle som reserverer plass, vil få tilsendt roller i forkant. Rollene kommer ikke til å være veldig kompliserte å sette seg inn i.

Kostymeeffekter kan lånes av oss, men best blir det om du ordner ditt eget. Skjorte og vest fungerer bra for de fleste manlige sivile rollene. Svart skjørt og hvit bluse for personalet på Renés kafé. Kommunistene kler seg som gammedagse arbeidere - gjerne i mannsklær. Sixpence gjør susen. Vil du låne kostyme, kom i nøytrale klær. Tyske soldater vil få låne uniformer av oss. Vi vil også ha våpen til de av rollene som trenger det.

Det kan være lurt å forberede seg ved å se noen episoder av 'Allo 'Allo i forkant av laiven.

Arrangører

Even Tømte
Marcus Irgens

Dokumentasjon

bilder

anmeldelser på laivforum

Praktiske detaljer

Tid: Lørdag 5. februar. Oppmøte kl. 15,
spill kl. 16-21
Sted: Sjokoladefabrikken (tidl. Oslo Jazzhus)
Antall spillere: 20-40
Varighet: 4-5 t
Pris: 200 kr
Aldersgrense: 18 år
Mat og drikke: Enkel mat inkludert i prisen. Drikke kjøpes på stedet.