Plakat for Marcellos Kjeller

Konsept

"Det finst ei trapp som går ner til en kjeller
Den er så trang at du må gå sidelengs
Og på veggen henger tjukt med bilder
av folk som har gått ner, men som ingen ser igjen
For Marcello sin kjeller er ingen vanlig kjeller
Det har vært 100 mann der nere på en gong
Det står et bord midt på golvet, midt på bordet
en revolver og på den står det made in Hong Kong

- Kaizers Orchestra, Resistansen

Marcellos Kjeller er et levende rollespill inspirert av låtene til Kaizers Orchestra. Lørdag 17. April gjør vi Oslo jazzhus om til en røyklagt kjeller hvor vi spiller lugubre skikkelser som møtes for å danse, drikke og spinne magasinet.

Spillet er spesielt inspirert av debutalbumet "Ompa til Du Dør". Du vil møte roller som Tony, Mister Kaizer, hans Constanze, Fru Konradas, Dr. Mowinckel og en Ekte Russiske Ballerina. Sammen skal vi danse polka på den tradisjonelle måten, spille russisk rulett og gi liv til medlemmene av Resistansen. Målet er at når du hører skiva senere, vil det føles som om Kaizers synger om tingene vi opplevde.

Deltagere som aldri har vært på laiv før er spesielt velkomne, og opplegget vil være tilpasset disse. Det blir også mulig å låne kostymeeffekter (se under).

Setting / Fortolkning

Krigen (du vet, den med stor "K") har aldri tatt slutt, og landet har vært okkupert, beleiret, frigjort og okkupert utallige ganger av utallige fiender. I Marcello sin hemmelige kjeller møtes Resistansen - såvel motstandsfolk som kriminelle, og mange som er både det ene og det andre. Her fester vi som om i morgen aldri kommer, for hvem vet om man er i live til da?

Spillestil: som i en Tarantino-film, med en dæsj "Allo Allo" og vintage norsk film. Vi danser som Balkan-sigøynere.

Fortelling: Låtene fra "Ompa til du dør" setter rammene for spillet, hvert 20de minutt spiller vi en ny låt. Når en låt spilles, blir det allsang og stumfilmspilling av hendelsene låta handler om. I tillegg vil vi i begynnelsen av spillet har vi en øvelse hvor hver rolle ender opp som deltager i en konflikt. I løpet av laiven rollespiller vi hvordan konflikten ender. Og bortsett fra det vil mesteparten laiven være en rollespillt fest - hvor vi drikker, danser, synger, skåler og skråler slik bare Resistansen kan.

Roller: en del av rollene har samme navn som personer nevnt i "Ompa til vi dør", men vi har så klart måttet tolke og utbrudere en del, og lagt til flere roller i prosessen. Alle rollene tilhører "Resistansen", litt mafia, litt motstandsbevegelse, og litt illegal nattklubb. Her kan man spille mye rart: gammel sjøulk, femme fatale, Sjåføren, ekte russisk ballerina, hardbarka trippelagent, mafiamamma... De fleste av rollene er relativt unge, relativt tøffe i trynet, og relativt klar for å danse på bordene.

Forberedelser

Som alle laivfabrikkenlaiver kreves ikke mer enn at du møter opp i tide, og betaler kontant i døra (merk: vi tar ikke kort). Vi vil sende ut noen roller i forkant, til de som ønsker å forberede seg bedre, men disse rolletekstene vil ikke være annereldes enn de vi deler ut i døra.

Kostymeeffekter kan lånes av oss, men best blir det om du ordner ditt eget. Stilen er cirka 1910-1950 (1. / 2. Verdenskrig - mange "moderne" festklær funker også), svart, hvitt, grått og utvaskede farger, med minst ett element som ikke passer helt - kanskje en veldig fargesterk detalj. Pen dress kombinert med gummistøvler, for eksempel. Eller en elegant grønn kjole og altfor mye rød lebestift. Hatt er bra. Vil du låne kostyme - kom i nøytrale, ensfargede klær (gjerne dress eller kjole) uten sterke farger.

Arrangører

Eirik Fatland

Arvid Falch

Erlend Eidsem

Christina Christensen

Li Xin

Dokumentasjon

Fotogalleri (Li Xin)

Anmeldelser

på laivforum.net

Imagonem

Therese Langemyrs blogg

Frøydis Labowskys blogg

Detaljer

Tid: lørdag, 17. april 2010, kl 14:00 - 21:00
Etterfest: Fra 21:00 til 03:00
Sted: Sjokoladefabrikken (tidl. Oslo Jazzhus), Grünerløkka
Pris: 200/100 (voksen/ung)
Antall deltagere: 45

Støtte

Marcellos Kjeller er økonomisk støttet av Frifond Teater